208 000 бюлетини за общо 203 542-ма избиратели от Русенско поиска областният

...
208 000 бюлетини за общо 203 542-ма избиратели от Русенско поиска областният
Коментари Харесай

208 000 бюлетини се очакват в област Русе

208 000 бюлетини за общо 203 542-ма гласоподаватели от Русенско изиска регионалният шеф Анатоли Станев от Централната изборна комисия /ЦИК/ за идните на 2-и октомври предварителни избори.

Бройката на гласоподавателите и бюлетините е съгласувана с Районната изборна комисия /РИК/ и бе предоставена на Областната администрация в Русе от кметовете на осемте общини. Посочените числа обаче не кореспондират с настоящата демографска обстановка, защото данните за подготовката на изборите се основани на информация от ГРАО, а не от Национален статистически институт. Освен това данните от миналогодишното броене ще бъдат оповестени ден след изборите. Това обаче не трябва да тормози никого, защото няма по какъв начин да се допусне какъвто и да е тип машинация. Припомняме, че всеки гласоподавател може да гласоподава единствено по един път в съответна изборна секция и то след даване на персонална карта.

Бюлетините се чака да бъдат доставени края на септември в Областната администрация в крайдунавския град при засилени ограничения за сигурност. В ход е организацията за тяхното превозване, както в същото време се приготвя и обстоен проект за разпределението им в най-кратки периоди измежду обитаемоте места в района. „ Предприемат се всички ограничения за обезпечаване на безпроблемното протичане на предварителните парламентарни избори. Жителите на региона би трябвало да са сигурни в честността на вота “, съобщи Станев. Той е безапелационен, че по никакъв метод няма да бъдат позволени операции, които да застрашат сигурността и прозрачността на изборите. Затова регионалният шеф е в контакт и с всички институции на локално и национално равнище, имащи отношение към тяхното осъществяване. „ Аз и екипът ми сме наясно, че това е доста значима задача и нейното вярно осъществяване ще бъде първата стъпка към едно вероятно устойчиво държавно управление, което ще бъде изправено пред редица задания, касаещи по-доброто ни на следващия ден. Благодаря за отличната съгласуваност на всички институции, както и на Районната изборна комисия “, добавя още Станев.  

Съгласно Изборния кодекс в секциите за гласоподаване с бюлетина за машинно гласоподаване броят на отпечатаните бюлетини е еднакъв на броя на гласоподавателите, а в секциите за гласоподаване с хартиени бюлетини, броят на отпечатаните бюлетини е еднакъв на броя на гласоподавателите за съответния тип избор в секциите повишен с 10 на 100. Общият брой на гласоподавателите в Деветнадесети регион – Русенски в секциите с повече от 300 гласоподаватели е 198 183, а на тези с по-малко от 300 е 5359. Колкото до секциите, които ще бъдат разкрити в региона, се чака техният брой да е 327, като в близо 90% от тях или в общо 290 ще може да се гласоподава машинно. Секциите с под 300 гласоподаватели, т.е. тези, където ще се упражнява избор на хартиена бюлетина са 37. Тепърва следва определянето на преносимите секции, както и на тези в обществени институции и лечебни заведения, което ще докара до увеличение на общия брой на секциите.

Хартиените бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души, а в останалите – единствено при пораждане на проблем с електронните устройства. В преносимите секции, както и в тези за гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност, в случай че има такива, ще се гласоподава с хартиени бюлетини. Самите машини се чака да бъдат докарани в Русе в събота.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР